02

Září

Recepty

Celozrnný kváskový žitný chleba bez hnětení

kváskový chleba

kváskový žitný chleba

O domácím chlebu z kvásku jsem četla na mnoha blozích a velmi mě to lákalo zkusit. Dvakrát jsem se pokusila vypěstovat žitný kvásek svépomocí, ale neúspěšně. Až jednoho dne jsem dostala opravdový živý kvásek od své milé kamarádky (ještě jednou díky, Janičko!). A nejen to, dostala jsem od ní i recept na celozrnný žitný chleba, který nemá chybu (originální recept – a spoustu jiných – najdete na blogu Maškrtnice).

žitný kvásek

Postup je jednoduchý, ale je třeba si to načasovat. Napřed jsem večer namnožila kvásek.

chleba

Potřebovala jsem na to:

1 lžičku kvásku

125 g celozrnné žitné mouky

125 ml vody

Do kvásku jsem nalila vodu a promíchala, pak jsem přisypala mouku a míchala až vzniklo hustší těsto, které jsem nechala přikryté 12 hodin.

Po 12 hodinách druhý den ráno jsem odebrala lžičku zralého kvásku. Pokud zapomenete na tento krok zůstanete bez kvásku, pozor! A pak jsem se pustila do výroby chleba.

chleba ingredience

Na chleba jsem potřebovala:

kvásek (cca 250 g)

530 ml vody

30 g medu

250 g žitných vloček

50 g slunečnicových semínek

385 g celozrnné žitné mouky

15 g soli

Formu na biskupský chlebíček jsem vymazala máslem a vysypala žitnou moukou. Pak jsem zamíchala kvásek, vodu, med a vločky. Potom jsem přidala mouku, semínka a sůl. Znovu jsem všechno promíchala, až se ingredience spojily v jednolité těsto, které jsem předělala do připravené formy a dala kynout na 5 hodin do vypnuté trouby.

Vykynutý chleba jsem postříkala vodou a dala do rozehřáté na 250 stupňů trouby na 10 minut. Potom jsem snížila teplotu na 215 stupňů a pekla chleba dalších 35 minut. Pak jsem chleba vyklopila z formy a dopékala na mříži 15 minut.

chleba2

chleba3

chleba5

chleba6

chleba7

chleba8

chleba9

chleba10

chleba11

Výsledný bochník byl chuťově a vzhledově výborný a hřálo mě u srdce, že jsem upekla pro rodinu něco zdravého. A už zítra nesu kvásek do práce pro kolegyni, pečení zdar!

 

sdílejte:

Facebook Twitter

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *